Computer Awarness

Rajasthan Suchna Sahayak Computer Awareness | Rajasthan JVVNL IA Vacancy Computer MCQ | Rajasthan Mandi IA Computer Questions

दोस्तों जेसे की आप सभी को पता ही होगा अभी राजस्थान विधुत विभाग मैं Rajasthan JVVNL IA Vacancy , Rajasthan Suchna Sahayak Vacancy, निकलीं है और साथ ही राजस्थान मैं आने वाले समय मैं Rajasthan Mandi IA Vacancy आने वाली है, इसके साथ ही वर्ष 2021 मैं राजस्थान मैं कई अन्य vacancy निकलने वाली है, या निकली हुई है जेसे Rajasthan Suchna Sahayak Computer Awareness, Rajasthan Patwar vacancy, Rajasthan Police Constable Vacancy, Rajasthan Gram Sevak vacancy, Rajasthan Suchna Sahayak vacancy, Rajasthan JVVNL IA Vacancy , Rajasthan Mandi IA, and सबसे जादा जिस vacancy का इंतजार हो रहा था वो Rajasthan Computer Teacher Vacancy भी आ गयी है ,

Rajasthan Computer Teacher Vacancy , Rajasthan JVVNL IA Vacancy , Rajasthan Suchna Sahayak Vacancy , Rajasthan Mandi IA Vacancy , Rajasthan Patwar vacancy , Rajasthan Gram Sevak vacancy , Rajasthan Suchna Sahayak Computer Awareness, इन सभी vacancy मैं computer अपना एक Important role प्ले करता है, तो इस पोस्ट मैं हम आपको Computer Question MCQ , Computer Awareness Questions , Computer Basic Question, Computer MCQ , Rajasthan Suchna sahayak Computer Question , Rajasthan IA Computer Question, Rajasthan Computer Teacher Questions, प्रोवाइड कराएँगे. जिससे आपको अपनी तेयारी करने मई मदद मिल जाएगी

Rajasthan Suchna Sahayak Computer Awareness | Rajasthan JVVNL IA Vacancy Computer MCQ | Rajasthan Mandi IA Computer Questions

इस  सेक्शन मैं हम निम्न पॉइंट्स सम्मिलित करेंगे

  • Rajasthan Suchna Sahayak Computer Awareness
  • Rajasthan JVVNL IA Vacancy Computer MCQ
  • Rajasthan Mandi IA Computer Questions
  • Computer Question MCQ
  • Computer Awareness Questions
  • Computer Basic Question, Computer
  • Computer MCQ
  • Rajasthan Suchna sahayak Computer Question
  • Rajasthan IA Computer Question
  • Rajasthan Computer Teacher Questions

तो चलिए पढते है  Computer Questions & MCQ

Q1. What is the name of the feature that allow us to take a step backward if we’ve made a mistake?

A). Redo
B). Cancel
C). Undo
D). Backspace

Ans. C). Undo

Q2. When a hyperlink is created, Word formats the Web address as _____ ?

A). italicized and colored red
B). italicized and colored blue
C). underlined and colored red
D). underlined and colored blue

Ans. D). underlined and colored blue

Q3. Ctrl + U provide ______ facility?

A). Undelete the previously deleted text
B). Undo the last changes
C). Underline the document name
D). Underline the selected text

Ans. D). Underline the selected text

Q4. . Which of the following statement is correct regarding Underline in MS-Word ?

A). Color of Underline can be change
B). Style of Underline can be change
C). Underline can be set using by shortcut key
D). All of the above

Ans. D). All of the above

Q5. What is the purpose of inserting header and footer in document ?

A). to enhance the overall appearance of the document
B). to mark the starting and ending of page
C). to make large document more readable
D). to allow page headers and footers appear on document when printed

Ans. D). to allow page headers and footers appear on document when printed

Q6. What is the use of bookmarks in Microsoft Word?

A). To easily correct the spelling errors
B). To quickly jump to a specific location in the document
C). To quickly jump to the ending of the document
D). To create a link within the document

Ans. B). To quickly jump to a specific location in the document

Q7. What is the use of Document Map?

A). to quickly format the document
B). to quickly print required page
C). to quickly navigate the document
D). to quickly correct spelling mistakes

Ans. C). to quickly navigate the document

Q8. Which bar is usually located below that Title Bar that provides categorized options?

A). Menu bar
B). Status Bar
C). Tool bar
D). Scroll bar

Ans. A). Menu bar

Q9. To get to the ‘Symbol’ dialog box, click on the ______ menu and choose ‘Symbol’ ?

A). Insert
B). Format
C). Tools
D). Table

Ans. A). Insert

Q10. To insert a drop cap in one of the paragraph you should access ?

A). Insert Menu
B). Format
C). Tools
D). None of above

Ans. A). Insert Menu

Q11. How many margins surrounded around the document page?

A). Two (header and footer)
B). Four (top, bottom, right and left)
C). Two (landscape and portrait)
D). Four (center, top, left and bottom)

Ans. B). Four (top, bottom, right and left)

Q12. Which of the following line spacing option not offered by MS-Word?

A). Single
B). Double
C). Triple
D). Multiple

Ans. C). Triple

Q13. Which special feature is used for monitoring all document changes ?

A). Edit Document
B). Monitor Change
C). Track Changes
D). Track all

Ans. C). Track Changes

Q14.  If you want to keep track of different editions of a document which features will you use?

A). Editions
B). Versions
C). Track Change
D). All of above

Ans. B). Versions

Q15.  When using the MLA style, position explanatory notes either at the _____ ?

A). top of the page as head notes or at the end of the paper as endnotes

B). bottom of the page as footnotes or at the end of the paper as endnotes
C). top of the page as head notes or at the beginning of the paper as front notes
D). bottom of the page as footnotes or at the beginning of the paper as front notes

Ans. B). bottom of the page as footnotes or at the end of the paper as endnotes

Q16.  Which is an Office feature that makes it easy to edit embedded objects?

A). pasting
B). visual editing
C). tools, update, links
D). edit, links

Ans. B). visual editing

Q17. Which menu option would you choose to display the statistics about a document?

A). Review, Word Count
B). insert, statistics
C). tools, spelling and grammar
D). tools, statistics

Ans. A). Review, Word Count

Q18.  Which menu option would you choose to list Synonyms & Antonyms of a selected word ?

A). Tools, Spelling & Grammar
B). Review, Thesaurus
C). Tools, Options
D). Insert, Cross-reference

Ans. B). Review, Thesaurus

Q19. How do you magnify your document ?

A). View, Zoom
B). Format, Font
C). Tools, Options
D). Tools, Customize

Ans. A). View, Zoom

Q20. To set an exception to an AutoCorrect rule, click _____ on the menu bar and then click AutoCorrect Options to display the AutoCorrect dialog box.

A). Format
B). Edit
C). File –> Options
D). View

Ans. C). File –> Options

Q21.  In MS-Word ruler helps______ ?

A). to set tabs
B). to set indents
C). to change page margins
D). All of the above

Ans. D). All of the above

Q22. Why Drop Caps are used in document ?

A). To drop all the capital letters
B). To automatically begin each paragraph with capital letter
C). To begin a paragraph with a large dropped initial capital letter
D). None of above

Ans. C). To begin a paragraph with a large dropped initial capital letter

Q23. Press the enter key in all of the following circumstances except _____.

A). to insert a blank line into a document
B). when the insertion point reaches the right margin
C). to begin a new paragraph
D). in response to certain Word commands

Ans. B). when the insertion point reaches the right margin

Q24. Dropcap mebutton1_______ ?

A). All Caps
B). Small Caps
C). Title case
D). None of above

Ans. D). None of above

Q25.  The _____ is a special toolbar in MS-Word that displays a series of names, each of which represents a list of commands that can be used to perform tasks ?

A). scroll bar
B). status bar
C). title bar
D). menu bar

Ans. D). menu bar

Q26.  Which of the following provides a list ofx synonyms ?

A). Find command
B). Replace Command
C). Thesaurus
D). Spelling and Grammar

Ans. C). Thesaurus

Q27. Which is true when you insert an excel worksheet into a word document ?

A). word is the destination document
B). excel is the destination document
C). the worksheet is the destination document
D). the document is the source document

Ans. A). word is the destination document

Q28. When you point to a text entry in the Office Clipboard gallery in the Clipboard task pane, _____ ?

A). the first several characters of text in the item display as a ScreenTip
B). the text entry is deleted from the Office Clipboard gallery
C). the text entry is pasted into the document at the location of the insertion point
D). all of the above

Ans. A). the first several characters of text in the item display as a ScreenTip

Q29. To save an existing document with a different file name, click _____ ?

A). the Save button on the Standard toolbar
B). Save on the File menu
C). the Save As button on the Standard toolbar
D). Save As on the File menu

Ans. D). Save As on the File menu

Q30. Which tab in Font dialog box contain options to apply font effects ?

A). Font tab
B). Character Spacing
C). Text Effects
D). Standard Toolbar

Ans. A). Font tab

Q31. The _____ is a short horizontal line indicating the conclusion of a document ?

A). insertion point
B). end mark
C). status indicator
D). scroll box

Ans. A). insertion point

Q32. Which of the following best describes the contents of a mail merge main document?

A). Information that is unique for every form letter created

B). Information that is same for every form letter created
C). Styles and fonts for the data source
D). None of above

Ans. D). None of above

Q33.  A character that is raised and smaller above the baseline is known as ?

A). outlined
B). raised
C). superscript
D). subscript

Ans. C). superscript

Q34.  The shortcut keys for the _____ character formatting are ctrl+ shift+ plus sign ?

A). case of letters
B). underline words, not spaces
C). superscript
D). all capital letters

Ans. C). superscript

Q35.  Ribbon display options consists of ?

A). Auto-hide ribbon
B). Show tabs
C). Show tabs and commands
D). All of the above

Ans. D). All of the above

Q36. Thesaurus tool in MS Word is used for ?

A). Spelling suggestions
B). Grammar options
C). Synonyms and Antonyms words
D). All of above

Ans. C). Synonyms and Antonyms words

Q37. Which of the following can be used to divide a web page into areas ?

A). frames
B). theme
C). table of contents
D). none of the above

Ans. C). table of contents

Q38. The ribbon in Word 2007 consists of a series of ?

A). Gates
B). Smaller ribbons
C). Tabs
D). Icons

Ans. C). Tabs

Q39.  Which would you choose to display the statistics about a document ?

A). review, word count
B). insert, statistics
C). tools, spelling and grammar
D). tools, statistics

Ans. C). tools, spelling and grammar

Q40. Borders can be applied to ?

A). cells
B). paragraph
C). text
D). All of above

Ans. D). All of above

You Can Also Read the followings

Current affairs in Hindi 27 February 2021 | daily current affairs in Hindi | Railway NTPC Current Affairs

Current affairs in Hindi 26 February 2021 | daily current affairs in Hindi | Railway NTPC Current Affairs

The hindu editorial vocabulary 24 February 2021 | The hindu editorial vocabulary |Today the hindu editorial vocab

rajasthan high court LDC previous year paper | Rajasthan High Court Recruitment 2020 |rajasthan high court LDC English

rajasthan high court ldc vacancy 2020 synonyms antonyms | rajasthan high court LDC English questions | rajasthan high court LDC English

Rajasthan Patwari Science MCQ | Rajasthan Patwar Science Objective Questions | Rajasthan LDC Science Questions One Liner | Rajasthan Patwari Previous year paper

rajasthan high court ldc vacancy 2020 | Rajasthan High Court Recruitment 2020 Apply for 1760 LDC Vacancy Notification | Download Rajasthan High Court Syllabus

Leave a Comment