Rajasthan Patwari Computer Questions | Rajasthan Patwari Computer One Liner

Computer MCQ Questions For Rajasthan Patwar | Rajasthan Patwari MCQ Computer Questions | Rajasthan Computer Teacher Questions

दोस्तों इस पोस्ट मैं हम राजस्थान पटवारी भर्ती मैं आने वाले computer questions को पढेंगे. जेसे की आप सभी को पता ही है राजस्थान पटवार एग्जाम की डेट आई ही गयी है | rajasthan patwari exam date 10 January से स्टार्ट है | और इस पेपर मैं computer अपना एक important role प्ले करता है | तो Computer MCQ Questions For Rajasthan Patwar यहाँ पर पढाये गये है, जिसे पड़कर आप अपने पेपर मैं अच्छा स्कोर करोगे | Computer MCQ Questions For Rajasthan Patwar को अपने दोस्तों के साथ शेयर करें व् Computer MCQ Questions For Rajasthan Patwar मैं अच्छे से स्कोर करें

दोस्तों जेसा की आपको पता है राजस्थान मैं अब, Rajasthan police constable date साथ ही rajasthan patwari exam date भी आ गयी है और इन दोनों पेपर मैं computer questions का एक important role है | Computer MCQ Questions For Rajasthan Patwar और आने वाले टाइम मैं rajasthan computer teacher की vacancy आने वाली है | इन्ही एग्जाम को ध्यान मैं रखते हुए हमने Computer MCQ Questions For Rajasthan Patwar | Rajasthan Patwari MCQ Computer Questions | Rajasthan Computer Teacher Questions, Computer MCQ Questions For Rajasthan Police सीरीज शुरू की है आप सभी इसे रेगुलर पड़ें|

Rajasthan patwari Computer Questions

Rajasthan Patwar Computer MCQ Question

Rajasthan Patwari Computer Questions In Hindi

Rajasthan patwari Computer Question And Answer

Rajasthan Patwar Computer Objective Questions

previous year rajasthan patwari computer questions

rajasthan computer teacher Questions

Computer MCQ Questions For Rajasthan Police | Rajasthan Patwari MCQ Computer Questions  | Rajasthan Computer Teacher Questions
Rajasthan Patwari Computer Question

Basic Computer Questions and Answers:

01. Which of the following tool is not normally used during system analysis?

A. Program flow chart

B. Grid chart

C. Question check list

D. None of these

Ans.  D.None of these

02. In order to save word documents as a web page you need to?

A. put the appropriate graphics and links on the document

B. save the document in simple text format

C. use your web browser as an editor and save as URL

D. save as HTML

Ans. C. use your web browser as an editor and save as URL

03. Which among the following is responsible for allocating IP addresses and managing the domain name system?

A. Domain name warehousing

B. Internet Corporation For Assigned Names and Numbers

C. Internet Assigned Numbers Authority

D. None of these

Ans. A. Domain name warehousing

04. A generic name for Intel processors released after the original 8086 processor is ______ ?

A. Pentium

B. x86

C. Pentium 286

D. None of these

Ans. A. Pentium

05. A network that is connected to the Internet, but uses encryption to scramble all the data sent through the Internet is called ? 

A. My network

B. Virtual private Network

C. Social Network

D. None of these

Ans. A. My network

06. The software tool that enable a user to interact with computer for a specific purpose are known as?

A. Application

B. Hardware

C. Networked software

D. None of these

Ans. A. Application

07. The performance of a hard drive or other storage device , meaning how long it takes to locate a file is called ?

A. Response Time

B. Access Time

C. Quick Time

D. None of these

Ans. C. Quick Time

08. The word bandwidth is also used to mean ________?

A. width of the data cable

B. number of the computers on a particular network

C. amount of data transferred

D. None of these

Ans. C. amount of data transferred

09. The ______ of system includes the programs or instructions.

A. hardware

B. icon

C. software

D. information

Ans. B. icon

10. The advantage of DRAM is ?

A. It is cheaper than SRAM

B. It can store more than that of SRAM

C. It is faster than SRAM

D. None of these

E. Both A and C

Ans. E. Both A and C

11. A word in a web page that, when clicked, opens another document is called ___ 

(A) anchor

(B) hyperlink

(C) reference

(D) URL

Ans. B. hyperlink

12. One Terabyte (1 TB) is equal to?

(A) 1028 GB

(B) 1012 GB

(C) 1000 GB

(D) 1024 GB

Ans. D. 1024 GB

13. Which operating system is developed and used by Apple Inc?

(A) Windows

(B) Android

(C) iOS

(D) UNIX

Ans. C. iOS

14. Which of the following places the common data elements in order from smallest to largest?

(A) Character, File, Record, Field, Database, File

(B)Character, Record, Field, Database, File

(C)Character, Field, Record, File, Database

(D)Bit, Byte, Character, Record, Field, File, Database

(E)None of these

Ans. C. Character, Field, Record, File, Database

15. Which device is used to back up the data?

(A) Floppy Disk      

(B)Tape   

(C)Network Drive.      

(D)All of the above

(E)None of these

Ans. D. All of the above

16. A half byte is known as_____.

(A) data

(B)bit

(C)half byte

(D)nibble

(E)None of these

Ans. D. nibble

17.The translator which perform macro expansion is called a

(A) Macro processor

(B) Macro pre-processor

(C) Micro pre-processor

(D) Assembler

Ans. B. Macro pre-processor

18.A program in execution is called

(A) Process

(B) Instruction

(C) Procedure

(D) Function

Ans. A. Process

19.Assembler is a machine dependent, because of?

(A) Argument list array(ALA)

(B) Macro definition table(MDT)

(C) Pseudo operation table(POT)

(D) Mnemonics operation table(MOT)

Ans. D. Mnemonics operation table(MOT)

20. URL stands for:

(A) Uniform Resource Locator

(B) Uniform Resource Library

(C) United Resource Locators

(D) None of these

Ans. A. Uniform Resource Locator

21. Benefits of Email are:

(A) Speed

(B) Cost

(C) Record Keeping

(D) All of the Above

Ans. D. All of the Above

22. WWW provides standardized access to:

(A) GOPHER

(B) TELENET

(C) FTP

(D) All of the above

Ans. D. All of the above

23. Pascal –

(A) is a computer language

(B) is a unit of computer

(C) is a computer operating system

(D) is a type of computer

(E) None of these

Ans. A. is a computer language

24. Which of the following is not a computer language?

(A) Basic

(B) C

(C) Fast

(D) Fortran

(E) None of these                 

Ans. C . Fast

25.What difference does the 5th generation computer have from other generation computers?

(A) Technological advancement

(B) Scientific code

(C) Object-Oriented Programming

(D) All of the above

(E) None of the above

Ans. A. Technological advancement

26.A small or intelligent device is so called because it contains within it?

(A) Computer

(B) Microcomputer

(C) Programmable

(D) Sensor

(E) None of these

Ans. D. Sensor

27. Information in a memory is not wanted or no longer valid is:

(A) Surplus

(B) Volatile

(C) Garbage

(D) Censored

(E) None of these

Ans. C. Garbage

28. What are the major components of a CPU?

(A) Control Unit, Register Set, Arithmetic Logic Unit

(B) Control Unit, Memory Unit, Arithmetic Logic Unit

(C) Memory Unit, Arithmetic Logic Unit, Auxiliary Memory

(D) Register Set, Control Unit, Memory Unit

(E) Register Set, Control Unit, Auxiliary Memory

Ans. B. Control Unit, Memory Unit, Arithmetic Logic Unit

29.What is the main constituent of a pearl?

(A) Calcium carbonate and magnesium carbonate

(B) Calcium sulphate only

(C) Calcium oxide and calcium sulphate

(D) Calcium carbonate only

Ans. D. Calcium carbonate only

30. One nibble is equivalent to how many bits? 

(A) 2

(B) 4

(C) 8

(D) 1

Ans. B. 4

31.  The smallest unit of data in computer is ________________  

(A) Byte

(B) Nibble

(C) Bit

(D) KB

Ans. C. Bit

32. How many bytes are equal to one kilobyte? 

(A) 1050

(B) 1000

(C) 976

(D) 1024

Ans. D. 1024

33. Which one of the following converts assembly language into machine language? 

(A) Algorithm

(B) Interpreter

(C) Compiler

(D) Assembler

Ans. D. Assembler

34.  Inventor of WWW is……….

(A) Bill Gates

(B) Lee.N.Feyog

(C) N.Resscl

(D) Tim Berners lee

(E) None of these

Ans. D. Tim Berners lee

 35. The set of instructions which tells a computer what to do is called…….

(A) matter

(B) instructor

(C) compiler

(D) program

(E) debugger

Ans D. program

36.A hardware device that converts data to full information?

(A) processor

(B) input device

(C) Program

(D) Protector

Ans. A. processor

37. CPU’s ALU consists of?

(A) RAM space

(B) Register

(C) byte space

(D) All of these

Ans. B. Register

38. Which of the following is optical memory?

(A) Bubble Memories

(B) floppy disk

(C) CD-ROM

(D) Core Memories

Ans. C. CD-ROM

 39. Assembler is a program, which of the following is a modification of a program?

(A) Machine to low level

(B) Low level to high level

(C) From high level to assembling

(D) from assembling to machine

Ans. D. from assembling to machine

40.  What is the language often used by children in a computer program?

(A) Basic

(B) Java

(C) logo

(D) Pilot

Ans. C. logo

41.  What is the full form of CPU?

(A) Central Processing Unit

(B) Central Problem Unit

(C) Central Processing Union

(D) None of these

Ans. A. Central Processing Unit

42.  Which of the following is the input unit?

(A) Mousse

(B) Keyboard

(C) Scanner

(D) All of these

Ans. D. All of these

43.  How many bytes are 1 megabyte (MB)?

(A) 1024 KB

(B) 1024 MB

(C) 1024 GB

(D) 1024 TB

Ans. A. 1024 KB

44  IC chips used in computers are made?

(A) Chromium

(B) iron oxide

(C) Silver

(D) Silicon

Ans. D. Silicon

45. When did the great revolution in computer field come?

(A) 1977

(B) 2000

(C) 1955

(D) 1960

Ans. D. 1960

46.  Who is the inventor of computer?

(A) von Neumann

(B) JS Kilby

(C) Charles Babbage

(D) None of these

Ans. C. Charles Babbage

47. What was the first computer name?

(A) ATARIS

(B) ENIAC

(C) TANDY

(D) NOVELLA

Ans. B. ENIAC

48.  When was the first discovery of modern computers?

(A) 1949

(B) 1951

(C) 1946

(D) 1947

Ans. C. 1946

49. What is a portable, personal computer that is small enough to hold in your lap?

(A) Mainframe Computer

(B) notebook computer

(C) Workstation

(D) P.D.A.

Ans. B. notebook computer

50. Which is multi processing?

(A) by a processor

(B) by more than one processor

(C) without any processor

(D) None of these

Ans. B. by more than one processor

Like Our Facebook Page ” WifiTeaching ”

You Can Also Read The Followings

Rajasthan Patwar Computer Questions in hindi | Rajasthan Patwar Computer MCQ | Computer Questions for Patwar

Current affairs in Hindi 4 October 2020 | daily current affairs in Hindi | today current affairs

Rajasthan Patwari Computer Questions | Rajasthan Patwari Computer One Liner

Rajasthan Police Constable Computer Questions | Rajasthan police computer One Liner

rajasthan police computer questions

Leave a Comment